Vad gäller vid vattenskador?

Vilket ansvar har en bostadsrättshavare för en vattenskada om denna uppstått på grund av läckage från exempelvis en kran i köket vilket orsakat vattenskador i golv?

Först måste det utredas hur läckaget i kranen har uppstått för att kunna avgöra vem som ansvarar i den uppkomna situationen. En kran är ansluten till en trycksatt vattenledning och om läckaget kommer från den delen som anses omfattas av vattenledningen kan det vara Föreningens ansvar att återställa skador. Om läckaget istället har uppstått pga bristande underhåll av kranen talar mycket för att ansvaret ska bäras av bostadsrättshavaren. Alltså är det viktigt att utreda var gränsen går för ansvarsfördelningen och svaret på den frågan återfinns ofta i bostadsrättsföreningens stadgar. I det första steget måste alltså skadeorsaken utredas varefter stadgarna analyseras för att avgöra vad ansvarsfördelningen blir.

Enligt 7 kap. 4 § Bostadsrättslagen åligger det föreningen att hålla huset, marken och lägenheten i gott skick i den mån inte ansvaret för lägenheten inte vilar på bostadsrättshavaren. I Föreningens stadgar anges vanligtvis att bostadsrättshavaren ansvarar för lägenhetens skick (det s.k. inre underhållet). Även om det anges att bostadsrättshavaren ansvarar för det inre underhållet kan det regleras att ansvar för reparation av lägenhetens ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten ankommer på Föreningen. Det sagda gäller under förutsättning att det är en ledning som Föreningen har försett lägenheten med samt att ledningen tjänar fler än en lägenhet (så kallad tappvattenledning). Ansvaret för en sådan ledning har alltså alltid Föreningen. Brister det å andra sidan i någon av de angivna förutsättningarna ansvarar däremot bostadsrättshavaren.

Innebörden av bostadsrättshavarens underhållsskyldighet är att denne dels ska vidta de reparationer som behövs, dels bekosta åtgärderna. Om en kran således läckt på grund av slitage eller bristande underhåll, och läckaget således inte härrör från en vattenledningsskada, så anses det falla under bostadsrättshavarens underhållsansvar.

Om bostadsrättshavaren inte uppmärksammat läckaget trots att det varit synbart och läckaget därför pågått under en tid kan bostadsrättshavaren anses ha brustit i sin tillsynsplikt. Då kan bostadsrättshavaren även ansvara för vattenskadan på grund av vållande.

Ytterligare en del i utredningen för ansvar vid uppkomna vattenskador är hur kostnader för utredningar och reparationer ska fördelas mellan bostadsrättshavaren och bostadsrättsföreningen. Detta eftersom omfattningen av en skada i många fall påverkas av hur den hanteras när den har uppkommit. Om en bostadsrättshavare exempelvis har uppmärksammat, eller borde ha uppmärksammat en skada, men inte vidtagit några åtgärder så kan denne komma att bli ersättningsskyldig trots att ansvarsfördelningen enligt Föreningens stadgar anger en sedvanlig ansvarsfördelning.

Utöver det ovan nämnda så är det viktigt anmäla skador till försäkringsbolag eftersom kostnader även kan regleras via ersättning från försäkringsbolag.

Är du intresserad av att veta mer och hur eventuella ersättningsfrågor bör hanteras? Välkommen att kotakta oss!